Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

Туберкульоз та його профілактика

Дата: 12.06.2024 11:41
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке може уражати практично всі органи людини  - легені, кістки, очі, шкіру, нирки, кишківник, мозок, жіночі статеві органи, лімфатичні вузли. Але у 95 відсотків  випадків уражаються саме легені. Основним джерелом розповсюдження туберкульозної інфекції  є людина, хвора на так звану відкриту форму туберкульозу. Саме такий хворий є  заразним і небезпечним  для оточуючих, бо вона розсіває збудників туберкульозу в навколишньому середовищі. Розвитку туберкульозу сприяють такі  фактори ризику: безпосередній тривалий контакт із хворим на туберкульоз, підвищений ризик  у хворих на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і 12палої кишки, хворі  з психічними захворюваннями, алкоголізмом, курці та наркомани, люди похилого віку, працюючі у шкідливих умовах. Ці особи більш схильні до туберкульозу, ніж інші. Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: загальна слабкість, зниження працездатності, втрата апетиту, безсоння, підвищення температури тіла 37,2 – 37.5®. При туберкульозі легень з’являється сухий кашель, біль в грудній клітці.

Для своєчасного виявлення туберкульозу потрібно щорічно проходити  флюорографічне обстеження органів грудної клітки. У районній лікарні працює  флюорограф, який дає змогу на ранніх стадіях виявити туберкульоз та інші захворювання органів грудної клітки.Обстеження проводиться за направлення сімейного лікаря.  Особи, які задекларовані з лікарями ТОВ МЦ «Актив МеД» також можуть пройти обстеження за направленням. 

Туберкульоз легень можна також виявити шляхом обстеження мазка мокротиння на мікобактерії туберкульозу в осіб, які тривалий час кашляють, хворіють бронхітами, пневмонією. Це обстеження проводиться  за направленням сімейного лікаря чи педіатра  в тубкабінеті поліклінічного відділення КНП «Любарська лікарня». Основним методом  виявлення туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика (проба Манту) – надійний метод виявлення туберкульозу у дітей на стадії ранньої тубінтоксикації. Проби Манту проводяться також за направленням лікарів в кабінеті профілактичних  щеплень  центру первинної медіко-санітарної допомоги. 

Туберкульоз у наш час виліковується. Для цього є необхідні протитуберкульозні препарати , які хворі отримують в інтенсивній фазі стаціонарно   і продовжують амбулаторно в підтримуючій фазі.

Прислухайтесь до порад лікарів, своєчасно проходьте обстеження і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь