Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

Дубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує

Дата: 04.06.2024 14:32
Кількість переглядів: 57

 

З початку 2024 року в Україні  зареєстровано 24 випадки ботулізму з 29 постраждалими, серед яких один летальний, з них  3 випадки  пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки  – із вживанням овочевої консервації домашнього  виготовлення, 1 випадок – ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі,5 випадків  – рибна продукція, придбана в магазині.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі і часто забруднють продукти. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні  тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

 - ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

 - сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

 - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

 - необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах  консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб, в тому числі  через інтернет мережу.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь