Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

В Україні зросла небезпека ботулізму!

Дата: 20.06.2023 14:19
Кількість переглядів: 268

 

Фото без опису

У звязку з трагічними подіями на Каховській ГЕС та масовим мором риби у водоймах Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей, спеціалісти прогнозують різкий підйом захворюваності на ботулізм, повязаний із використанням недоброякісної сировини риби.

Не зважаючи на численні попередження медиків не вживати рибу, яка загинула внаслідок падіння води, існує велика ймовірність, що риба, яка залишилася на обмілілих побережжях водойм буде збиратися та використовуватися для подальшого вялення, заморожування, консервування, сушіння та ін.

Ботулізм - це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Слід додати, що лікування ботулізму - складне та дороговартісне.

Етіологія ботулізму - мікроби групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в ґрунті, в річковому мулі де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин та риб, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт.

Харчові продукти з риби, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання та ботулізм.

Токсин клостридій (ботулотоксин) починає вироблятися тільки без доступу кисню.

Ризиковані продукти – вялена, копчена, сушена, консервована і навіть смажена риба.

Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені рибні продукти, які були погано вимиті, неправильно/не достатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Токсин добре переносить заморожування, тому вироби з риби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміномом придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм який спричиняє хворобу не псує продукти.

Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, у філе риби, засоленої великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень.

Симптоми ботулізму зявляються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати  текст, двоїння в очах), порушення ковтання, гугнявість голосу, сухість в роті, запаморочення, слабість мязів, швидка стомлюваність, можливі короткочасні болі в животі та здуття живота, блювання, закрепи.

Враховуючи зазначене, з метою попередження негативних наслідків на здоровя людей, Дубенське районе управління Держпродспоживслужби у Рівненській області наголошує на відповідальному ставленні до купівлі та споживання водних біоресурсів (риби, рибопродуктів, ракоподібних тощо):

- не купуйте водні біоресурси та виготовлену із них продукцію на стихійних ринках, які були виготовлені в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

 - не вживайте консерви при найменшій  підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок;

- вимагайте у операторів ринку документи, що підтверджують проходження товару та чек за здійснену покупку;

- переконайтесь у відповідності умов зберігання продукції;

 - бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

 - якщо ви купуєте вялену рибу у магазині, вона має бути розібрана (випотрошена), гарно просолена та просушена.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Памятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів які споживаєте самі  та ваша родина!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь