Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

Засідання робочої групи щодо організації визначення потреб населення у соціальних послугах

Дата: 13.12.2021 09:17
Кількість переглядів: 709

Фото без опису

В ході децентралізації повноваження з надання соціальних послуг населенню передано  територіальним громадам - максимально близько до отримувачів цих послуг. Такі повноваження визначаються Законом України «Про соціальні послуги» як власні повноваження громад. Щоб реалізувати їх, в Тараканівській сільській раді проведено робочу нараду за участю сільського голови Наталії Сорочинської, старост, працівників відділу соціального захисту населення Тараканівської сільської ради, представників Вербського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Під час наради обговорено питання надання соціальних послуг жителям Тараканівської громади, соціальної підтримки осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах.  

Соціальні послуги є необхідними для всіх мешканців громади, тому що їх своєчасне надання сприятиме попередженню виникнення проблемних ситуацій. Мешканці громади, які належать до вразливих категорій населення можуть потребувати консультування, соціальний супровід, соціальної послуги догляд вдома чи стаціонарний догляд, щоб своєчасно отримувати підтримку, вирішувати проблемні питання, та попереджувати виникнення кризових ситуацій. Особи чи сім’ї, які вже не можуть самостійно вирішити складні життєві обставини, потребують комплексної соціальної підтримки.

10 грудня 2021 року для розвитку соціальних послуг у Тараканівській громаді проведено засідання робочої групи щодо організації визначення потреб населення у соціальних послугах, утвореної розпорядженням сільського голови Тараканівської сільської ради від 31 грудня 2020 року №164 (зі змінами). Головними завданнями робочої групи – є збір, узагальнення та аналіз інформації про наявність на території громади осіб/сімей, які належать до вразливих груп або перебувають у складних життєвих обставинах, та їхні потреби у соціальних послугах; напрацювання пропозицій щодо підготовки проєкту Програми розвитку соціальних послуг в Тараканівській сільській раді на 2022 рік.

Під час зустрічі начальник відділу соціального захисту населення Тетяна Чоботар обговорила з учасниками робочої групи актуальні питання:

1) організація надання соціальних послуг:

   - за рахунок бюджетних коштів:

  • (середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб);
  • незалежно від доходу отримувача соціальних послуг:

особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю I групи, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям, визначеним пунктом 5 частини шостої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги», - всі соціальні послуги;

   - з встановленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг (середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, але не перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб);

   - за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства (середньомісячний сукупний дохід, яких перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб);

 

2) визначення потенційних отримувачів соціальних послуг;

 

3) порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для визначення права особи на отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів; з установленням диференційованої плати; за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб;

 

4) оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах.

Для отримання соціальних послуг особа, яка їх потребує подає до відділу соціального захисту населення Тараканівської сільської ради (в т.ч. і до віддалених робочих місць у старостинських округаг) за місцем свого проживання/перебування заяву про надання соціальних послуг у письмовій формі, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, разом з документами, зазначеними в пункті 28  Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 р.     № 587.

Подання заяви з відповідними документами для отримання соціальних послуг особами з інвалідністю та особами похилого віку, які мають інтелектуальні та/або психічні порушення, проводиться відповідно до Порядку надання соціальних послуг особам з інвалідністю та особам похилого віку, які страждають на психічні розлади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 р. № 576.

Для визначення права особи на отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів; з установленням диференційованої плати; за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб необхідно керуватися Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики від 16.06.2020 року №419, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.07.2020 р. за №611/34893.

Працівники відділу соціального захисту населення Тараканівської сільської ради аналізують отримані документи, уточнюють необхідну інформацію, в тому числі шляхом перевірки даних в інформаційних системах, у разі потреби надсилають запити до підприємств, установ для уточнення даних про доходи особи, яка звернулася за отриманням соціальної послуги та осіб, які спільно з нею проживають, поєднані з нею спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки і поєднані на підставі шлюбу/ кровного споріднення / усиновлення або на інших підставах, які не заборонено законом і не суперечать моральним засадам суспільства.

Після чого, виконавчий комітет Тараканівської сільської ради приймає рішення про надання чи відмову в наданні соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів; з установленням диференційованої плати; за рахунок отримувача соціальних послуг.

Слід зазначити, що виконавчий комітет Тараканівської сільської ради може приймати, в окремих випадках, рішення про звільнення від плати за надання соціальних послуг деяких категорій громадян, які перебувають під впливом чинників, що зумовили потрапляння у складні життєві обставини.

Начальник відділу соціального захисту Тетяна Чоботар звернула увагу на те, що утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині. Адже, обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Але, трапляються випадки, коли повнолітні діти не надають допомогу батькам похилого віку, залишають їх без догляду та піклування і тоді Тараканівська сільська рада залучає надавача соціальних послуг – Вербський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) для організації надання соціальних послуг догляд вдома чи догляд стаціонарний громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

Соціальні послуги повинні бути наближені до людини, до її місця проживання, і своєчасне визначення потреб мешканців громади в цих послугах та організація їх надання дозволить своєчасно попередити, мінімізувати або подолати негативні наслідки складних життєвих обставин, у яких перебувають особи/сім'ї. Це і є одним із головних завдань у роботі органів місцевого самоврядування, визначених ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь