Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

У Тараканівській громаді впроваджують Програму для кривдників

Дата: 30.09.2021 11:07
Кількість переглядів: 1628

Фото без опису

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає поняття «протидія домашньому насильству» як систему заходів, що здійснюються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, та спрямовані на припинення домашнього насильства, надання допомоги та захисту постраждалій особі, відшкодування їй завданої шкоди, а також на належне розслідування випадків домашнього насильства, притягнення до відповідальності кривдників та зміну їхньої поведінки.

Рішенням сесії Тараканівської сільської ради від 24 вересня 2021 року №690 затверджено Програму для кривдників на 2021 - 2022 роки.

Теми Корекційної програми висвітлюють питання, які спрямовані на розвиток особистості, мотивацію до активної участі в процесі планування подальшого життя, оволодіння навичками безконфліктного спілкування, ефективної комунікації.

Програму для кривдника особа, яка вчиняє домашнє насильство, може відвідувати за власною ініціативою на добровільній основі. Також кривдник може бути направлений на проходження програми судом на строк від трьох місяців до одного року.

Відповідно до постанови Дубенського міськрайонного суду жителя Тараканівської громади направлено на проходження програми для особи, яка вчинила домашнє насильсто, передбаченої Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Робота з особами, які вчиняють домашнє насильство, є невід’ємною складовою механізму протидії цьому явищу, оскільки проходження корекційної програми допоможе кривднику усвідомити власну протиправну поведінку, її негативні наслідки для членів родини та допоможе змінити ситуацію і налагодити гармонійні стосунки кривдника з членами власної сім’ї.

Розпорядженням сільського голови Тараканівської сільської ради від 10 вересня 2021 року №111 затверджено склад робочої групи щодо організації проведення Програми для кривдників.

29 вересня 2021 року в Тараканівській сільській раді відбулося обговорення алгоритму реалізації Програми для кривдників. У заході взяли участь начальник відділу соціального захисту населення Тараканівської сільської ради Тетяна Чоботар, практичний психолог Тараканівського ліцею Оксана Мартинюк, Олена Болтрик та Андрій Холод представники Дубенського міськрайонного відділу з питань пробації та старший дільничний офіцеро поліції Дубенського відділу поліції Андрій Левченко.

Фото без опису

Фото без опису

Законодавством України закріплена норма щодо відповідальності осіб за вчинення домашнього насильства. Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) було доповнено статтею 39-1 про направлення осіб, які вчинили домашнє насильство на проходження Програм для кривдників.

Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства стосовно теперішнього або колишнього подружжя, карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом до 6 місяців, або обмеженням волі до 5 років, або позбавленням волі до 2 років (стаття 126-1 КК).

Статтею 390-1 Кримінального кодексу України визначено, що за умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом, - караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Притягнення кривдника до відповідальності за непроходження Програми для кривдників не звільняє його від обов’язку пройти таку Програму.

Сучасна правова доктрина, міжнародне право та практика Європейського суду з прав людини, проголошують, що основоположними правами людини і громадянина є невід’ємне право на життя, свободу та особисту недоторканність, повагу до її честі та гідності, а заборона тортур, примусової праці та дискримінації становить основу правового статусу людини в цивілізованому суспільстві. Це означає, що будь-яка особа незалежно від статі, віку, стану здоров’я чи будь-яких інших чинників має право на ефективний захист від усіх форм та проявів насильства, у тому числі захист від насильства, що вчиняється з боку членів сім’ї чи інших близьких осіб.

Пам’ятайте, що у нашому житті немає безвихідних ситуацій, а труднощі носять тимчасовий характер. Якщо Ви потрапили в нелегку життєву ситуацію та стали жертвою домашнього насильства, можете звернутися за допомогою в Тараканівську сільську раду у відділ соціального захисту населення, або за тел. 098-76-67-200.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь